Ciasto na bazie mąki gryczanej z jabłkami i aromatycznymi przyprawami. Jeśli nie masz mąki wystarczy, że zmielisz w młynku kaszę gryczaną niepaloną.

składniki:
- 175 g miękkiego masła
- szklanka brązowego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- szczypta soli
- szczypta cynamonu, kardamonu
przyrządzanie:
- W dużej misce zmiksuj masło, mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę.
- Dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj ciasto szybko, ale delikatnie.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, wyłóż papierem do pieczenia większą formę.
- Wlej ciasto do formy i piecz 70 minut, do suchego patyczka.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














