Ciasto na bazie mąki gryczanej z jabłkami i aromatycznymi przyprawami. Jeśli nie masz mąki wystarczy, że zmielisz w młynku kaszę gryczaną niepaloną.
składniki:
- 175 g miękkiego masła
- szklanka brązowego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- szczypta soli
- szczypta cynamonu, kardamonu
przyrządzanie:
- W dużej misce zmiksuj masło, mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę.
- Dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj ciasto szybko, ale delikatnie.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, wyłóż papierem do pieczenia większą formę.
- Wlej ciasto do formy i piecz 70 minut, do suchego patyczka.