Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

14 pomysłów na podanie KLOPSIKÓW

14 pomysłów na podanie KLOPSIKÓW

25 pomysłów na serwowanie KURCZAKA (całego, piersi, pałek)

25 pomysłów na serwowanie KURCZAKA (całego, piersi, pałek)

Krem do pieczywa z makreli

Krem do pieczywa z makreli

Bardzo chrupiące pałki z kurczaka- najprostszy przepis

Bardzo chrupiące pałki z kurczaka- najprostszy przepis

Gorąca czekolada dla dorosłych (z alkoholem)

Gorąca czekolada dla dorosłych (z alkoholem)

Ciasto cytrynowe z makiem, na maślance

Ciasto cytrynowe z makiem, na maślance

Zakopiańska pasta do chleba z bryndzy

Zakopiańska pasta do chleba z bryndzy

Jajecznica po BACOWSKU

Jajecznica po BACOWSKU

Pasta bananowa do naleśników, chleba, tostów

Pasta bananowa do naleśników, chleba, tostów

Prosty mus cytrynowy

Prosty mus cytrynowy

JARMUŻ na 8 sposobów (zdrowe przepisy+ zdjęcia)

JARMUŻ na 8 sposobów (zdrowe przepisy+ zdjęcia)

Chutney kokosowe z curry (sos indyjski)

Chutney kokosowe z curry (sos indyjski)

Domowe chipsy paprykowe

Domowe chipsy paprykowe

Spód do pizzy z KALAFIORA i sera!

Spód do pizzy z KALAFIORA i sera!

Owsianka z kaszy gryczanej niepalonej (jasnej)

Owsianka z kaszy gryczanej niepalonej (jasnej)

Niebanalne pomysły na urządzenie kolorowej kuchni!

Niebanalne pomysły na urządzenie kolorowej kuchni!

Co by tu przegryźć, czyli jedzenie do pracy

W pracy zazwyczaj jemy w pośpiechu, często nie zwracając uwagi na wartości odżywcze albo nie zjadamy nic aż do powrotu do domu. Taki sposób odżywiania nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, samopoczucie czy efektywność. O tym, co będziemy jeść powinniśmy pomyśleć poprzedniego wieczora i zaplanować syty posiłek, który pomoże nam przebrnąć przez kolejny dzień wypełniony obowiązkami zawodowymi.
Przede wszystkim śniadanie. Aby dobrze funkcjonować przez cały dzień nie należy zapominać o śniadaniu. Ideałem byłoby, gdyby to było ciepłe danie – smażona na oliwie jajecznica z pomidorami, pełnoziarnisty tost z serem czy płatki z mlekiem – dzięki temu pozostaniemy dłużej syci, a organizm będzie gotowy działania. Równie ważne jest drugie śniadanie. Warto zjeść coś zdrowego, jogurt z ziarnami lub jakiś owoc, który dostarczy odpowiednia dawkę witamin i energii niezbędnej do pracy. Drugie śniadanie zapobiegnie spadkowi glukozy we krwi, który według specjalistów ds. żywienia, skutkuje wahaniami nastroju, obniżeniem koncentracji i napadami głodu.
Między jednym telefonem a drugim i rosnącej ilości maili, papierów i wydruków wiele osób zapomina o zdrowym odżywianiu. Chętnie zgadza się na wspólne zamówienie fast-food`u albo z zadowoleniem pochłania zupkę instant. Jednak chcąc zachować odpowiednie skupienie i sprawnie wykonać obowiązki musimy dostarczyć organizmowi „prawdziwego jedzenia”. Rozwiązaniem jest przygotowanie szybkiego obiadu na następny dzień. Taka potrawa powinna być prosta, szybka i nie wymagać wiele wysiłku. W tej roli idealnie sprawdzi się brązowy ryż lub razowy makaron, który będzie świetnym źródłem węglowodanów. Dodatkowo, jeśli przyrządzimy go więcej tak by wystarczyło na dwa dni, zaoszczędzimy czas przy przygotowaniu kolejnego obiadu. Do takiej bazy wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek (np. Carbonell) pokrojone w kostkę mięso, dodać warzywa i aromatyczne przyprawy. Voila – pożywny i zdrowy obiad gotowy!