Świetny i niezwykle sycący pomysł na obiad, bez dodatku mięsa! Wszyscy wegetarianie i miłośnicy warzyw pokochają ten przepis. Przekonajcie się koniecznie, jak smakuje faszerowana cukinia kaszą jaglaną!
składniki:
- 3 średnie cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
- przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- oliwki czarne
- świeża kolendra lub bazylia lub szczypiorek
- oliwa extra vergine, sól, pieprz
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucić, miąższ zachować. Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
- W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
- Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
- Dodać oliwki. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu skropić oliwą extra vergine, posypać kolendrą.