Pyszny pomysł zarówno na lekki obiad jak i kolację. Przypadnie do gustu nawet fanom mięsa. Rewelacyjna cukinia faszerowana łososiem i figami. Zobacz też: Babeczki ziemniaczane z tymiankiem
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
- 2 młode cukinie
- filet z łososia
- 2 pomidory
- 1 duża papryka
- garść czarnych oliwek
- garść fig
- 300 g startego sera mozzarella
- garść kaparów
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Podsmaż przez 3 minuty łososia skropionego sokiem z limonki
- Wydrąż cukinię – nie wyrzucaj miąższu, użyjemy go w farszu
- Cukinię natartą oliwą i czosnkiem włóż na 10 min do piekarnika nagrzanego na 180 st. C ( termoobieg)
- Pokrój pozostałe składniki – paprykę, figi, pomidorki, oliwki i kapary. Wymieszaj wszystko wraz z łososiem.
- Gotowy farsz nakładaj na wyjętą z piekarnika cukinię i z powrotem włóż do piekarnika na około pół godziny
- Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp cukinię startym serem mozzarella
- Smacznego!