Sezon na cukinie trwa. W związku z tym nie ma co próżnować tylko korzystać z dobrodziejstw lata. Cukinie można sporządzać na rozmaite sposoby. Świetnym pomysłem jest jej nadziewanie.
czas: 60 min
liczba porcji: 4
składniki:
- 2 duże cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- włoszczyzna
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
przyrządzanie:
Cebulę, czosnek oraz por szatkujemy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy na małym ogniu.
Warzywa oraz pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Następnie dodajemy po kolei do farszu. Mieszamy a po 5 minutach zalewamy odrobiną wody, by farsz się poddusił. Doprawiamy solą, pieprzem, i ziołami.
Cukinię dzielmy na pół (wzdłuż) i drążymy środek łyżką, wkładając miąższ do farszu. Gdy cukinie będą już wydrążone wykładamy je na blachę wyłożoną folią aluminiową, bowiem z cukinii wydobędzie się woda podczas pieczenia.
Farsz zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie nadziewamy nim cukinie. Dla smaku można posypać cukinie serem lub polać sosem z jogurtu, czosnku i ziół.
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 120 stopni i pieczemy 20 – 30 min..
Smacznego!