Życie łasucha jest ciężkie. Łatwo zgrzeszyć kawałkiem deserowej czekolady, batonikiem, ciasteczkami. Alternatywą mogą być lekkie i banalnie proste desery – kisiele, galaretki czy sorbety przygotowane na bazie naturalnych soków. Takie przekąski nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów, a dodatkowo są wypełnione witaminami.
Dla większości z nas wszelkie diety są trudne do przejścia, ze względu na konieczność wyeliminowania z nich słodyczy. Jednak pozytywną informacją jest to, że nie musimy rezygnować ze wszystkich słodkości, ponieważ niektóre z nich nie tylko wspaniale smakują, ale mogą też pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Wybierając sok, który ma stanowić bazę deseru, należy uważnie sprawdzić zawartość cukru. Te, które w swoim składzie zawierają dodatkowy, biały cukier powinny od razu zostać skreślone z listy zakupów. Odpowiednim wyborem są soki z adnotacją o 100% zawartości owoców. Taki sok nadal jest słodki, jednak zawiera naturalne cukry i jest bogaty w mikroelementy, które są nieocenione w pielęgnacji zdrowia. Bogaty wachlarz całkowicie naturalnych i niesłodzonych soków oferuje marka Premium Fresh & Cool.
Przykładowo, deser na bazie soku jabłkowego Premium Fresh & Cool świetnie zaspokoi apetyt na łakocie, a do tego oczyszcza organizm. Jabłka są bogate w żelazo i kwas foliowy, dlatego szczególnie zalecane są dzieciom i osobom dorosłym, które borykają się z anemią. Zawierają także magnez, który korzystanie wpływa na zasypianie, poprawia koncentrację oraz zwiększa odporność na stres. Z kolei dla maluchów świetną propozycją jest deser bazujący na soku z czerwonych owoców Premium Fresh & Cool, który został wyciśnięty aż z 2,2 kg owoców. Zdaniem ekspertów, winogrona zawierające dużą ilość przeciwutleniaczy, korzystanie wpływają na pamięć, a wiśnie poprawiają samopoczucie osób chorujących na serce oraz łagodzą bóle mięśni. W skład linii wchodzą również smaki: ananasowy, grejpfrutowy, mandarynkowy, jabłkowy, pomarańczowy i z cytrusów, a każdy z nich jest wypełniony witaminami i przeciwutleniaczami.
Jak więc stworzyć deser na bazie soku? Nic prostszego, a tę „tajemną” recepturę znały już nasze prababki. Po pierwsze – kisiel. Wystarczy pół szklanki wody, litr wody i 4 łyżki mąki. W 1/3 szklanki wody rozrabiamy mąkę, a resztę wody gotujemy z sokiem. Gdy zacznie się gotować to dodajemy rozrobioną mąkę i mieszamy do momentu zagotowania. Jeżeli kisiel wyjdzie zbyt gęsty można w trakcie gotowania dolać trochę wody. Po drugie – galaretka. Wystarczy do 500 ml soku oddać 4 płatki lub 4 łyżki rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny, porządnie wymieszać i poczekać aż całość stężeje. Ostatni deser – sorbet. Sorbety składają się z soków owocowych, miąższu owocowego, wody i cukru (który można zastąpić słodzikiem). Do syropu cukrowego dolewamy sok z owoców wraz z miąższem, mieszamy, a następnie wkładamy ostudzoną masę do zamrażarki. Masę należy mieszać co 15 minut, aby równo tężała, a drobinki lodu dokładnie rozkładały się na całej powierzchni.
Koszt: 750 ml / ok. 8 zł.