Dla tych, którzy uwielbiają lody, ale zimna temperatura ich przeraża, mamy niebanalne rozwiązanie. Co powiecie na lody smażone w panierce?
składniki:
lody waniliowe |
4 duże gałki |
kokos lub mieszanka kokosu z posiekanymi orzechami i pokruszonymi herbatnikami |
2 szklanki |
jajka |
2 |
cukier |
2 łyżki |
olej |
do smażenia |
|
|
przyrządzanie:
Gałki lodów uformować w miarę równe kule i ułożyć na malej blaszce wyłożonej papierem woskowym lub folią aluminiową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. W misce wymieszać ciastka z kokosem i dokładnie oblepić tą mieszanką kulki lodów. Zamrozić przez 1 godzinę Jajka rozbełtać i lekko ubić z cukrem. Zamoczyć lody w jajku i potem jeszcze raz w suchej mieszance, tak, aby kulki lodów były bardzo dokładnie oblepione okruszkami. Zamrażać przez 2 godziny. Rozgrzać olej do temperatury 200 st. C w małym, głębokim rondelku i smażyć gałki lodów po jednej, przez niecałą 1 minutę, aż skorupka będzie rumiana i gorąca. Podawać natychmiast.