Jesień nie należy raczej do pór roku bogatych w świeże owoce. Na szczęście zawsze bez problemu w sklepach możemy dostać jabłka. Zróbmy więc z nich jakiś pożytek i przygotujmy idealną nalewkę na zimne wieczory.
czas: 6 tygodni (dla niecierpliwych 1 miesiąc)
składniki:
- 1 kg jabłek (zdrowych, dojrzałych, pozbawionych ogonków)
- 0,75 l spirytusu
- 0,3 kg cukru (jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki, dodaj mniej)
- 1 szklanka wody
- laska cynamonu
- 5 goździków
- 0,5 laski wanilii
przyrządzanie:
- Przekrojone jabłka (wraz z pestkami) wrzuć do dużego słoika.
- Dodaj pokrojoną laskę cynamonu, goździki, wanilię i cukier (jak ktoś woli można dodać także kardamon)
- Zalej ciepłą wodą i spirytusem
- Trzymaj 6 tygodni (po miesiącu nalewka jest już gotowa, ale im dłużej ją przetrzymamy tym wyjdzie smaczniejsza)
- Przelej do butelek i trzymaj w zaciemnionym miejscu