Lubicie batoniki musli? Dlaczego by nie spróbować zrobić ich samodzielnie? To świetna alternatywa dla tych, którzy są na diecie. Batoniki musli to nie tylko pomysł na fit deser, ale i zdrową przekąskę w ciągu dnia!
składniki:
szklanka płatków owsianych,
1/2 szklanki płatków żytnich,
1/2 szklanki płatków pszennych,
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
1/3 szklanki ziaren sezamu,
1/4 szklanki rodzynek,
1/4 szklanki suszonej żurawiny,
2 łyżki wiórków kokosowych,
6 suszonych moreli,
2 łyżki masła,
3 łyżki miodu
przyrządzanie:
- Płatki wsypujemy na suchą patelnię.. Następnie podpiekamy ziarna słonecznika oraz sezamu.
- Morele i rodzynki kroimy.
- Wsypujemy je razem z owocami żurawiny i kokosem do płatków. Wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.
- Miód podgrzewamy i dodajemy do reszty składników.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy batoniki.