Nie kupuj chipsów dostępnych w supermarketach! Jeżeli masz ochotę na tę przekąskę, przygotuj je sam - to wersja odrobinę zdrowsza, bez konserwantów i ulepszaczy.
składniki:
- 2 większe ziemniaki
- 1/2 l oleju do smażenia
- sól do smaku
- słodka papryka do smaku
przyrządzanie:
Ziemniaki myję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plasterki. Następnie plasterki ziemniaków przekładam do miski, zalewam zimną wodą i mieszam, odstawiam na 10 minut. Potem odlewam wodę z miski i nalewam świeżej, postępuję tak kilka razy, wymieniam wodę aby pozbyć się nadmiaru skrobi, która pokrywa ziemniaki. Następnie przekładam plasterki na sitko i osączam z wody, rozkładam w jednej warstwie na rozłożoną, czystą ściereczkę, przykrywam drugą ściereczką i odstawiam na 10 minut, aż materiał wchłonie wilgoć z ziemniaków.
Gdy plasterki ziemniaczane będą suche wrzucam je partiami na rozgrzany olej na głębokiej patelni i smażę 2-3 minuty aż do zrumienienia. Przekładam chipsy na ręcznik papierowy. Następnie wkładam chipsy do miski, oprószam solą, papryką słodką i podaję.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















