Nie kupuj chipsów dostępnych w supermarketach! Jeżeli masz ochotę na tę przekąskę, przygotuj je sam - to wersja odrobinę zdrowsza, bez konserwantów i ulepszaczy.
składniki:
- 2 większe ziemniaki
- 1/2 l oleju do smażenia
- sól do smaku
- słodka papryka do smaku
przyrządzanie:
Ziemniaki myję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plasterki. Następnie plasterki ziemniaków przekładam do miski, zalewam zimną wodą i mieszam, odstawiam na 10 minut. Potem odlewam wodę z miski i nalewam świeżej, postępuję tak kilka razy, wymieniam wodę aby pozbyć się nadmiaru skrobi, która pokrywa ziemniaki. Następnie przekładam plasterki na sitko i osączam z wody, rozkładam w jednej warstwie na rozłożoną, czystą ściereczkę, przykrywam drugą ściereczką i odstawiam na 10 minut, aż materiał wchłonie wilgoć z ziemniaków.
Gdy plasterki ziemniaczane będą suche wrzucam je partiami na rozgrzany olej na głębokiej patelni i smażę 2-3 minuty aż do zrumienienia. Przekładam chipsy na ręcznik papierowy. Następnie wkładam chipsy do miski, oprószam solą, papryką słodką i podaję.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy