Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Domowe precle – prosty przepis

Domowe precle wymagają nieco pracy, jednak nasz przepis jest prosty i sprawdzony. Warto spędzić chwilę w kuchni aby cieszyć się potem smakiem precelka!

składniki:
 

  • pół kilo mąki
  • pół kostki masła- będziemy je roztapiać
  • około 2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki sody oczyszczonej
  • jajko

przyrządzanie:

Masło rozpuścić na patelni, lekko ostudzić.

Wszystkie składniki połączyć i dodawać wody, do momentu aż powstanie gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.

Dać mu chwilę odsapnąć, odstawić na około 2 godzin pod bawełnianą ściereczką.

Teraz ciasto podziel na tyle części, ile chcesz mieć precelków. U nas to było 6 części, powstaną wówczas dosyć grube i większe precle, w sam raz na przegryzkę.

Zagotuj w większym  około 1,5 litra wody z łyżką soli.

Włącz piekarnik na 180 stopni, przygotuj blaszkę do pieczenia.

 Rozwałkuj ciasto.
Teraz zacznij formować precle, jeśli nie wiesz jak poszukać instrukcji w internecie. To bardzo prosta czynność, nie da jej się opisać lepiej będzie gdy zobaczysz zdjęcia.
Na wrzącą wodę wkładamy po 1 preclu na około minutę. Odcedź. Postępuj tak z każdym preclem.
Gdy już wyłowisz ostatniego, posmaruj wszystkie żółtkiem i wsadź do piekarnika.
Precle pieczemy do 15 minut, w 180.