Domowa pasta, paprykarz do chleba. Pyszna i sentymentalna podróż. Jeśli lubisz możesz wszystkie składniki mocno zblendować. Pasta będzie gładka i idealna na kanapki.
składniki:
- 1 makrela wędzona o wadze ok. 300-400 g lub ugotowany albo wędzony dorsz o tej samej wadze
- 250 g ugotowanego na sypko ryżu
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchew starta na grubej tarce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 400 g pomidorów bez skórki z puszki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oliwy do smażenia
przyrządzanie:
– na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę ostrą, słodką, wędzoną, ziele angielskie i liście laurowe
– dodać marchew startą na grubej tarce i cały czas mieszać
– dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy
– podlać odrobiną wody, doprawić solą, pieprzem i dusić ok 15 minut
– makrelę obrać z ości, zdjąć z niej skórę
– na patelnię wsypać ugotowany ryż oraz obraną makrelę – jeszcze chwilkę dusić