Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Dorsz ze szpinakiem i gorgonzolą

Oto prawdziwa dawka zdrowia! Jeżeli chcecie zaserwować swojej rodzinie naprawdę pożywny obiad, skorzystajcie z tego przepisu: dorsz ze szpinakiem i gorgonzolą!

fish-1512488_960_720

składniki:

  • dwa filety z polędwicy dorsza
  • 150 g szpinaku
  • 50g gorgonzoli
  • 125 ml śmietany 30%
  • żółtko jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku

przyrządzanie:

  • Filety z dorsza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawić na pół godziny do lodówki
  • W tym czasie umyć świeży szpinak i posiekać.
  • Następnie na rozgrzanej patelni stopić masło i chwilę podsmażyć posiekane ząbki czosnku i dodać posiekany szpinak.
  • Następnie dodać roztrzepane żółtko w śmietanie 30% i ser pokruszony na kawałki. Chwilę mieszać aż składniki się połączą. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej kawałek podziurawionej folii aluminiowej i grillować dorsza 6-8 minut z jednej strony z położonym na wierzchu plasterkiem masła i 4-5 minut z drugiej strony.
  • Na talerz filet z dorsza i polać sosem szpinakowym.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy