Oto prawdziwa dawka zdrowia! Jeżeli chcecie zaserwować swojej rodzinie naprawdę pożywny obiad, skorzystajcie z tego przepisu: dorsz ze szpinakiem i gorgonzolą!
składniki:
- dwa filety z polędwicy dorsza
- 150 g szpinaku
- 50g gorgonzoli
- 125 ml śmietany 30%
- żółtko jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
przyrządzanie:
- Filety z dorsza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawić na pół godziny do lodówki
- W tym czasie umyć świeży szpinak i posiekać.
- Następnie na rozgrzanej patelni stopić masło i chwilę podsmażyć posiekane ząbki czosnku i dodać posiekany szpinak.
- Następnie dodać roztrzepane żółtko w śmietanie 30% i ser pokruszony na kawałki. Chwilę mieszać aż składniki się połączą. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
- Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej kawałek podziurawionej folii aluminiowej i grillować dorsza 6-8 minut z jednej strony z położonym na wierzchu plasterkiem masła i 4-5 minut z drugiej strony.
- Na talerz filet z dorsza i polać sosem szpinakowym.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy