Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Drób pyszny i zdrowy

Mięso jest składnikiem większości diet. Mięso drobiowe wyróżnia się tym, iż zawiera dużo cynku wspomagającego odporność oraz witaminę PP, która chroni układ nerwowy i przewód pokarmowy. Dodatkowo znajdujące się w drobiu witaminy z grupy B pełnią ważną funkcję w budowie komórek i ich regeneracji.

Zrównoważona dieta jest podstawowym czynnikiem utrzymania zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Posiłki powinny być regularne oraz zróżnicowane pod względem kaloryczności i wartości odżywczych. Dietetycy zalecają spożywanie dużej ilości zielonych warzyw oraz niskotłuszczowego nabiału, bez ograniczeń można również jeść drób. Firma Cedrob, lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych w Polsce, ma w swojej ofercie wiele produktów, które doskonale sprawdzą się niemal w każdej diecie.

Drób a czerwone mięso

Mięso jest nieodłącznym elementem diety każdego człowieka, a zapotrzebowanie na jego składniki odżywcze mają zarówno kobiety, jak i mężczyźni, dzieci i dorośli. Jednak specjaliści ostrzegają – mięso mięsu nierówne. Portal fitness.wp.pl podaje, iż wołowina zawiera w sobie dużo tłuszczu, jest ciężkostrawna oraz zawiera mniej pełnowartościowego białka niż mięso drobiowe. Podaje również, iż równie istotną zaletą mięsa drobiowego jest duża zawartość cynku wspomagająca odporność oraz witaminy PP, która chroni układ nerwowy oraz przewód pokarmowy. Dlatego decydując się na wędlinę do kanapek warto przemyśleć zakup – zamiast tradycyjnej szynki zdecydować się na lekką polędwicę z piersi kurczaka lub schab drobiowy w majeranku marki Cedrob.

Pełnowartościowe białka i nie tylko…
Białe mięso, zwłaszcza piersi kurze, są doskonałym źródłem pełnowartościowych białek. Walory zdrowotne drobiu podnosi również większa, niż w przypadku innych mięs zawartość tłuszczy nienasyconych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę. Niewielka ilość kalorii – 85 kcal w 100 g mięsa indyka i tylko 125 kcal w 100g mięsa kurczaka chronią też przed nadwagą. Dlatego warto kilka razy w tygodniu, zamiast wołowego befsztyka spróbować delikatnej i soczystej piersi kurczaka (dane na podstawie informacji z portalu: fitness.wp.pl).

Zawarte w mięsie drobiowym witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę w budowie komórek i ich regeneracji, co jest szczególnie istotne w przypadku układu nerwowego. Witamina A, niezbędnik do zachowania dobrego wzroku i pięknej skóry, jest także ważnym wsparciem układu odpornościowego – podaje internetowy Poradnik medyczny (poradnikmedyczny.pl) Te substancje odżywcze można znaleźć niemal we wszystkich produktach i przetworach drobiowych firmy Cedrob.

Zawsze warto mieć w zamrażalniku kilka smacznych porcji drobiowego mięsa by z łatwością przygotować lekki obiad dla rodziny. Delikatne i niskotłuszczowe polędwice ogrodowa, sopocka, czy królewska (wszystkie poniżej 165 kcal w 100g) produkcji Cedrob uzupełnią nie tylko zdrowe śniadanie, ale sprawdzą się również podczas eleganckiego przyjęcia. Prostym i zdrowym dodatkiem od firmy Cedrob do wszelkiego rodzaju sałat będzie wędzona pierś kurczęca lub tradycyjna szynka z piersi kury.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy przewiduje, iż w 2011 spożycie drobiu w Polsce będzie nadal rosło. Świadczy to o dość wysokiej świadomości Polaków w kwestii zdrowej diety. Jednak trzeba pamiętać, że wszelkie walory zdrowotne mogą zostać utracone poprzez niewłaściwy sposób podania. Najlepiej wybierać potrawy z piersi kurczaka i indyka, są one niskokaloryczne i mają doskonale walory smakowe. Można je przyrządzać na wiele sposobów, nie obawiając się negatywnego wpływu na zdrowie.