Gorąca i świeża kawa oraz porcja ciepłej drożdżówki, posypanej prażonymi orzechami i migdałami to duet wręcz idealny. Spróbujesz?
składniki:
- 3 szklanki i 3 łyżki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- pół kostki świeżych drożdży
- 150 g margaryny
- 5 żółtek
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
- pół kostki masła
- 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
przyrządzanie:
Drożdże rozkruszamy do miseczki. Wsypujemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować.
Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy utarte z pozostałym cukrem żółtka. Mieszamy i wlewamy wyrośnięte drożdże. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ręką tak długo aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski i ręki. Może to potrwać nawet kilkanaście minut.
Wyrobione ciasto obsypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy do podłużnej, wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy aby podrosło.
Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni.
Zagniatamy kruszonkę z masła, mąki i cukru.
Ciasto obsypujemy kruszonką, orzechami i migdałami i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.