Buraki są bardzo zdrowe i stają się coraz bardziej modne. Przez wiele lat stały na uboczu naszej codziennej kuchni. Dzisiaj w eleganckich restauracjach co i rusz trafiamy na dania z tym wyjątkowym warzywem. My proponujemy dzisiaj lekką i świeżą sałatkę z fetą i buraczkami. Pychota!
składniki:
- dwa buraki
- opakowanie sera fety
- świeży szczypiorek (może być z dymką)
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
przyrządzanie:
Umyj buraki i pozostawiając na nich skórkę natłuść je oliwą z oliwek.
Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez 2 godziny.
Po wystudzeniu zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
Pokrój też szczypiorek i dymkę.
Kostki fety wymieszaj z buraczkami, posyp szczypiorkiem, polej oliwą z oliwek i dopraw ziołowym pieprze.
SMACZNEGO!
Zobacz też: 6 ciekawostek o BURAKACH
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














