Ciekawa przekąska, bardzo aromatyczna- każdy będzie pod wrażeniem.
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka sporych plastrów szynki gotowanej lub innej dowolnej wędliny
- kilka plastrów dowolnego żółtego serka twarogowego o smaku pomidorowym
- świeża bazylia
- pół słoika pomidorów suszonych w oliwie
- jajko
przyrządzanie:
- Pomidory odsącz z oliwy i pokrój drobno. Dodaj do serka i zmiksuj blenderem.
- Bazylię posiekaj i dodaj do masy z serka i pomidorów. Wymieszaj łyżką.
- Rozłóż ciasto i rozsmaruj na całym farsz z serka z pomidorami i bazylią. Następnie nałóż szynkę oraz ser.
- Ciasto zwiń ciasno, pod koniec zwijania brzeg oraz górę ciasta posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem.
- Roladę pokrój na kawałki o grubości 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blachę na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz aż ciasto zacznie się rumienić.