Frytki belgijskie z solą morską i rozmarynem. Pyszna sprawa! Koniecznie spróbujcie smażyć frytki nieco inaczej!
składniki:
- 1 kg ziemniaków lepszej jakości
- sól morska do smaku
- 2 łyżki cukru
- olej
- suszony rozmaryn
przyrządzanie:
- Ziemniaki myjemy i obieramy
- Następnie kroimy na paseczki.
- W garnku gotujemy wodę z dwoma łyżkami cukru
- Do zagotowanej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy 5 minut
- Odsączamy z wody i zabieramy się za smażenie
- Smażymy na oleju do momentu gdy wypłyną na powierzchnie
- Przekładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz
- Rozpoczynamy drugą fazę smażenia.
- Frytki ponownie przekładamy do oleju, smażymy do momentu aż uzyskają złocisty kolor
- Frytki ponownie wykładamy na ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
- Solimy i posypujemy rozmarynem dopiero przed podaniem