Gnocchi jest typowo włoskim daniem, które podobnie jak nasze kopytka można przygotować z ziemniaków. W każdym regionie kluski podaje się w inny sposób. Jaki jest sekret idealnych gnocchi? Podajemy sprawdzoną recepturą na pyszne gnocchi z pietruszką i żółtym serem.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- natka pietruszki
- zer żółty
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotuj. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
- Przesiej mąkę z łyżką soli, dodaj ciepłe ziemniaki.
- Roztrzep jajko i dodaj do mąki z ziemniakami. Połącz składniki i uformuj kulkę. Następnie uformuj wałek z ciasta i krój na 2 cm kawałki.
- Gotuj w osolonej wodzie, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Żółty ser zetrzyj na tarce i posyp nim gnocchi.
- Pietruszkę posiekaj i posyp danie.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Risotto z pieczarkami i porem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













