Gnocchi jest typowo włoskim daniem, które podobnie jak nasze kopytka można przygotować z ziemniaków. W każdym regionie kluski podaje się w inny sposób. Jaki jest sekret idealnych gnocchi? Podajemy sprawdzoną recepturą na pyszne gnocchi z pietruszką i żółtym serem.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- natka pietruszki
- zer żółty
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotuj. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
- Przesiej mąkę z łyżką soli, dodaj ciepłe ziemniaki.
- Roztrzep jajko i dodaj do mąki z ziemniakami. Połącz składniki i uformuj kulkę. Następnie uformuj wałek z ciasta i krój na 2 cm kawałki.
- Gotuj w osolonej wodzie, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Żółty ser zetrzyj na tarce i posyp nim gnocchi.
- Pietruszkę posiekaj i posyp danie.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Risotto z pieczarkami i porem