Przyroda o nas dba. Liście winogron, najlepiej świeże - zastępują liście kapusty. Jeśli chcesz odświeżyć przepis na gołąbki - koniecznie odkryj z nami tę sztuczkę! Zapewniamy, że smak nie jest ten sam. O niebo lepszy!
składniki:
1 szklanka ryżu,
2 średniej wielkości cebule,
3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki złotych rodzynków,
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka posiekanych liści świeżej mięty,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki kardamonu,
szczypta mielonych goździków,
1 łyżeczka soli,
świeżo mielony czarny pieprz,
2 cytryny, oliwa lub olej,
świeże liście winogron (około 20-30 w zależności od wielkości)
przyrządzanie:
- Świeże liście winogron trzeba zblanszować, wrzucając na gotującą się wodę na 1-2 minuty.Ryż ugotować al dente (będzie jeszcze gotował się w gołąbkach) i ostudzić.
Posiekane drobno cebule zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać orzechy. Ryż wymieszać z cebulą, czosnkiem i orzechami z patelni, dodać rodzynki, przyprawy korzenne, miętę i natkę pietruszki oraz sól. Na końcu dodać sok z jednej cytryny i doprawić do smaku pieprzem.Na każdy, zblanszowany liść winogronowy położyć na środek łyżkę nadzienia (lub mniej, jeżeli liście są małe), zawinąć najpierw boki liścia do środka, a później zwinąć wraz z nadzieniem w roladkę jak gołąbka.
Kilkoma liśćmi, których nie wykorzystacie wyłożyć dno garnka. Ułożyć na nich przygotowane dolmades ściśle jeden przy drugim. Wszystko polać oliwą i sokiem z pozostałej cytryny i położyć na roladkach talerz lub mniejszą pokrywkę, tak aby je obciążał. Wlać tyle wody, aby sięgała poziomu talerza i wszystko dusić na małym ogniu około godzinę.