Grillowana ośmiornica to przysmak kuchni greckiej. Przygotowaliśmy bardzo posty przepis, w sam raz dla początkujących.
składniki:
- 1 ośmiornica, najlepiej mrożona wtedy mięso będzie bardziej kruche, mięsiste
- kieliszek białego wina
- 2 cytryny
- zielenina do posypania
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
przyrządzanie:
- Ośmiornicę dokładnie wymyj.
- Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Z cytryn wyciśnij sok, a pozostałe części pokrój na drobno.
- Umieść ośmiornicę w większym garnku, dolej wino, wodę, czosnek, obie cytryny, sok z cytryn.
- Ośmiornica powinna być przykryta wywarem. Gotujemy do miękkości, zazwyczaj zajmuje to około 1,5 godziny.
- Po tym czasie odsączamy ośmiornice.
- Następnie solimy i pieprzymy i polewamy oliwą. Ośmiornica jest gotowa do grillowania.