Grillowana ośmiornica to przysmak kuchni greckiej. Przygotowaliśmy bardzo posty przepis, w sam raz dla początkujących.

składniki:
- 1 ośmiornica, najlepiej mrożona wtedy mięso będzie bardziej kruche, mięsiste
- kieliszek białego wina
- 2 cytryny
- zielenina do posypania
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
przyrządzanie:
- Ośmiornicę dokładnie wymyj.
- Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Z cytryn wyciśnij sok, a pozostałe części pokrój na drobno.
- Umieść ośmiornicę w większym garnku, dolej wino, wodę, czosnek, obie cytryny, sok z cytryn.
- Ośmiornica powinna być przykryta wywarem. Gotujemy do miękkości, zazwyczaj zajmuje to około 1,5 godziny.
- Po tym czasie odsączamy ośmiornice.
- Następnie solimy i pieprzymy i polewamy oliwą. Ośmiornica jest gotowa do grillowania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














