Jabłecznik królewski według starodawnego przepisu naszych babć. Prosto, bez udziwnień, smacznie!
składniki:
- kostka margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mus jabłkowy lub uduszone jabłka z cynamonem
przyrządzanie:
Margarynę należy ukręcić z cukrem i jajkami na jednolitą masę, następnie należy dodać pozostałe składniki: mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej kolejności:
– połowę ciasta rozprowadzamy na blasze równą warstwą
– na ciasto wykładamy duży słoik musu jabłkowego lub jabłek smażonych
– na mus jabłkowy wykładamy pozostałą część ciasta
Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 45 – 50 minut.
Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.