Jabłecznik królewski według starodawnego przepisu naszych babć. Prosto, bez udziwnień, smacznie!
składniki:
- kostka margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mus jabłkowy lub uduszone jabłka z cynamonem
przyrządzanie:
Margarynę należy ukręcić z cukrem i jajkami na jednolitą masę, następnie należy dodać pozostałe składniki: mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej kolejności:
– połowę ciasta rozprowadzamy na blasze równą warstwą
– na ciasto wykładamy duży słoik musu jabłkowego lub jabłek smażonych
– na mus jabłkowy wykładamy pozostałą część ciasta
Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 45 – 50 minut.
Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















