Kto z nas nie lubi dodawać do jajecznicy ulubionych dodatków? Pomidorki, szczypiorek, boczek, papryka i jajka - czyli jajecznica "na bogato"!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 5 jajek
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- sól/pieprz
- 30 g boczku w plasterkach
- 40 g kiełbasy
- szczypiorek
- 1/2 małej cebuli
- masło
przyrządzanie:
- Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę.
- Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę.
- Boczek i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałeczki.
- Masło rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy do niego poszatkowaną cebulkę. Podsmażamy do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy około 1 minutę do ładnego zarumienienia.
- Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory i paprykę – podsmażamy 2 minuty.
- Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, żeby nie przywarły do patelni (smażymy na średnim ogniu).
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz też przepis na: Omlet z bazylią i pomidorami