Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Jak schłodzić alkohol?

Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku? Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, zdradza tajniki dotyczące serwowania poszczególnych alkoholi.

drink-1031701_960_720

Temperatury podawania i degustacji win

Mierzenie temperatury wina nie powinno być jedynie domeną koneserów tego trunku, ponieważ ten wyjątkowy napój alkoholowy podawany w nieodpowiedniej temperaturze traci swoje walory organoleptyczne i nabiera zupełnie innego smaku oraz aromatu. Zasada ta dotyczy każdego wina, od szampana i win musujących, które powinny być serwowane w bardzo niskich temperaturach, aż po wina likierowe, serwowane w temperaturze pokojowej. Temperatura, w której najlepiej smakuje, z reguły, jest wskazana przez samych producentów na etykiecie. Niskie temperatury (niższe niż te zalecane) podkreślają kwasowość, cierpkość i smak tanin w winie, a wysokie (wyższe niż te zalecane) słodycz i nuty alkoholu. Dzięki temu łatwiej zrozumieć dlaczego starsze czerwone wina, o pełnym aromacie, najlepiej smakują w temperaturze wyższej niż 14°C; idealnie podkreślając jego walory. Natomiast jeśli zbyt mocno wychłodzimy trunek podkreślimy tym samym jego kwasowość, która przykryje zalety. Szampany, prosecco i wina musujące powinny być serwowane w niskich temperaturach, dzięki czemu jesteśmy w stanie docenić ich pełny smak. Wyższe temperatury sprawiają, że trunki tracą swoje wyjątkowe cechy, za które są tak cenione.

Temperatury w jakich powinny być serwowane poszczególne gatunki wina:

– Wina musujące i szampan 8°C

– Wina białe i różowe (wytrawne) 10°C

– Wina białe i różowe (półsłodkie) 12°C

– Wina białe dojrzewające w beczkach 14°C

– Wina czerwone: lekkie, o owocowym aromacie i bez tanin 14°C

– Wina czerwone o średniej mocy 16°C

– Wina czerwone o mocnym aromacie, dużym stężeniu alkoholu, starsze 18°C

– Wina deserowe i wzmacniane (podawane z przystawkami i serami) oraz słodkie 18°C

– Wina deserowe i wzmacniane (do degustacji) 18°C

Jeśli jednak pojawią się wątpliwości co do temperatury, w jakiej powinien być podawany trunek zaleca się sprawdzić zasugerowaną temperaturę podania na etykiecie produktu. Warto pamiętać, że temperatura ta to nie to samo, co zalecana temperatura spożycia! Temperatura podania jest zawsze niższa od temperatury spożycia, ponieważ trzeba wziąć pod uwagę czas, który upłynie od momentu nalania wina do kieliszka do momentu faktycznej degustacji. Na przykład, wino Franciacorta podawane w temperaturze 6°C, zostanie wypite w temperaturze około 8°C; wino w kieliszku ogrzewa się mniej więcej o 1°C co 5 minut.

Czytaj jak schłodzić PIWO!