Wygląda niesamowicie, smakuje doskonale i rozgrzewa swoim aromatem. Deser, którego trzeba posmakować w zimne jesienne wieczory. Koniecznie wypić do tego kubek ulubionej herbaty!
składniki:
Spód
- 225 g ciasteczek maślanych
- 100 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- czubata łyżeczka imbiru w proszku
- łyżeczka cynamonu
- 500 g twarożku mielonego (na serniki)
- 15 g żelatyny
- 200 g białej czekolady
- 400 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 1/2 - 3/4 szklanki miodu
- sok z połowy cytryny
- cynamon do posypania
przyrządzanie:
Masło stopić. Herbatniki umieścić w malakserze, rozdrobnić, dodać masło, cukier, imbir i cynamon – zmiksować. Okruszki wcisnąć w dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Umieścić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalać połową szklanki wrzącej wody i dokładnie rozmieszczać (bez obaw jeśli całkowicie się nie rozpuści… jeszcze
W rondlu na najmniejszym ogniu zagrzać 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucić drobno posiekaną białą czekoladę i mieszając doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodać żelatyną i mieszać do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Ser zmiksować z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem, nadal miksując wlać masę czekoladową.
Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy.
Masę serową wylać na spód. Schłodzić minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cynamonem.