Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Jesienny sernik cynamonowy

Wygląda niesamowicie, smakuje doskonale i rozgrzewa swoim aromatem. Deser, którego trzeba posmakować w zimne jesienne wieczory. Koniecznie wypić do tego kubek ulubionej herbaty!

blur-1869227_960_720

składniki:
Spód

  • 225 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu
Masa
  • 500 g twarożku mielonego (na serniki)
  • 15 g żelatyny
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 - 3/4 szklanki miodu
  • sok z połowy cytryny
Dodatkowo
  • cynamon do posypania

przyrządzanie:

Masło stopić. Herbatniki umieścić w malakserze, rozdrobnić, dodać masło, cukier, imbir i cynamon – zmiksować. Okruszki wcisnąć w dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Umieścić w lodówce.

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalać połową szklanki wrzącej wody i dokładnie rozmieszczać (bez obaw jeśli całkowicie się nie rozpuści… jeszcze

W rondlu na najmniejszym ogniu zagrzać 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucić drobno posiekaną białą czekoladę i mieszając doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodać żelatyną i mieszać do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Ser zmiksować z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem, nadal miksując wlać masę czekoladową.

Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy.

Masę serową wylać na spód. Schłodzić minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cynamonem.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy