Pyszne połączenie gruszek i żurawiny. Idealna propozycja na rodzinny obiad.
[caption id="attachment_199412" align="aligncenter" width="1000"] meat duck with pears and raisins closeup on a white plate. top view[/caption]składniki:
- Kaczka
- Duża garść żurawiny
- Gruszk
- Cytryna
- sos sojowy
- miód pszczeli
- oliwa
- olej
- sól i pieprz
- czosnek
- cebula
przyrządzanie:
- Gruszki kroimy w ósemki, cebulę w piórka, czosnek w całości siekamy grubo. Do miski wkładamy gruszki, cebulę, żurawinę, czosnek, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy z niej skórki, dokładamy łyżkę miodu, i po 2 łyżki oleju i sosu sojowego. Skrapiamy wszytko jeszcze oliwą i mieszamy całość.
- Przyprawiamy środek kaczki solą i pieprzem.
- Nadziewamy kaczkę przygotowanym farszem.
- Sznurujemy kaczkę tak aby farsz nam nie uciekł, skrapiamy oliwą skórę od strony piersi, przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego. Na spód nalewamy odrobinę wody tak aby przykrywała całe dno (naczynie się nie przypali) i wkładamy do piekarnika na 1,5h do temp. 150 stopni