Kiszony czosnek to hit w ostatnim czasie. Prosty przepis na niespotykany aperitif, prosto z kuchni azjatyckiej!
składniki:
- 10 ziaren pieprzu (po 2 do każdego słoika)
- 5 liści laurowych
- 1 łodyga suszonego kopru
- 5 główek czosnku
- 1 korzeń chrzanu (podziel na 5 małych części)
- 10 ziaren ziela angielskiego (po 2 do każdego słoika)
przyrządzanie:
- Słoiki powinny być niewielkie, wyparzone, wysuszone
- Każdy słoik powinien zawierać 1 główkę czosnku
- Do słoika włóż obrane główki czosnku, dodaj wszystkie pozostałe składniki
- Dodaj 1 łyżkę soli
- Zalej do pełna wrzątkiem
-
Szczelnie zakręcić
-
Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia/fermentacji przez 2 tygodnie.