Prosta kokosanka, pyszna i bardzo ciekawa.

składniki:
- 4 jaja
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- krem do karpatki
- kostka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
przyrządzanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy, olej oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Wylej na blaszkę i piecz w temp. 200 stopni C około 20 minut.
- Krem karpatkowy ubij na puszysto z masłem, dodaj wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj.
- Ciasto przekrój wzdłuż na 2 części, przełóż pół masy, przykryj ciastem i wyłóż resztę masy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














