Prosta kokosanka, pyszna i bardzo ciekawa.
składniki:
- 4 jaja
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- krem do karpatki
- kostka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
przyrządzanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy, olej oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Wylej na blaszkę i piecz w temp. 200 stopni C około 20 minut.
- Krem karpatkowy ubij na puszysto z masłem, dodaj wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj.
- Ciasto przekrój wzdłuż na 2 części, przełóż pół masy, przykryj ciastem i wyłóż resztę masy.