Delikatna, ale sycąca słodka przekąska? Polecamy kokosowy krem ryżowy! Znakomity jako śniadanie, równie świetnie sprawdzi się jako deser! Palce Lizać!
składniki:
- puszka mleka kokosowego
- 1/4 szklanki cukru (+ kilka łyżek)
- 5 jajek
- kubek ryżu
- wanilia
- opcjonalnie do posypania cynamon, płatki migdałowe lub dżem jako dodatek
przyrządzanie:
Otwórz puszkę niesłodzonego mleka kokosowego, wymieszaj z odrobiną cukru i zagotuj w garnku.
Ugotuj kubek ryżu.
Zmiksuj 3 szklanki pół na pół ryżu i mleka kokosowego. Dodaj 5 jaj, wanilię i ¼ szklanki cukru. Miksuj, aż masa będzie w miarę gładka.
Mieszankę przełóż do żaroodpornego naczynia.
Twój krem będzie gotowy, gdy spędzi godzinę w piekarniku (180 stopni bez termoobiegu).
Świetnie smakuje z owocami, albo dżemem. Możesz posypać go też cynamonem, albo płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Churros: deser prosto z Hiszpanii!