Sezon na rabarbar w toku. Oto przepis na szybki i słodziutki kompot do obiadu. Z rabarbarem w roli głównej oczywiście.
składniki:
- 300 g rabarbaru
- 1 litr wody (polecam mineralną)
- 4 łyżki cukru + dodatkowo do smaku
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżka soku z cytryny
- oraz: dodatkowa woda gazowana, 3 cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód
przyrządzanie:
- Rabarbar porządnie wymyć, często ma piasek i ziemię między łodygami. Odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 2 cm kawałki. Do dużego garnka wsypać cukier, podgrzewać go na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty lub do czasu aż zacznie brązowieć.
- Wrzucić rabarbar i wymieszać. Gdy rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać. Smażyć tak przez około 3 minuty.
- Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać wanilię i gotować przez około 3 minuty aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić na kilka minut, następnie przecedzić przez sitko do dzbanka.
- Do kompotu wrzucić kilka kawałków rabarbaru.