Super zdrowe kotleciki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku i ziół. Idealne dla dzieci, które nie są miłośnikami szpinaku, ale w tym daniu go nie wyczują!
składniki:
- 1 kg ziemniaków, ugotować je w wodzie z solą i dobrze odsączyć z wody
- 400 g szpinaku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka koperku, posiekanego
- 2 małe dymki ze szpinakiem
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ketchupu
- do obtoczenia: mąka pszenna
- do smażenia: olej roślinny
przyrządzanie:
- Szpinak włożyć do garnka i podgotować ok. 3 minut, tylko do czasu aż zmięknie. Odcisnąć z niego jak najwięcej wody, posiekać drobno.
- Ziemniaki ugnieść tłuczkiem, połączyć ze szpinakiem, posiekać dokładnie zioła i dymkę, dodać musztardę i ketchup i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masę schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut, by lekko stężała.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie płaskie kotlety i każdy obtoczyć w niewielkiej ilości mąki pszennej (można zastąpić dowolną mąką)
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i układać na nim kotlety. Smażyć na średnim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony.