Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa

Ciasteczka z kardamonem i cynamonem

Ciasteczka z kardamonem i cynamonem

RÓŻOWY krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

RÓŻOWY krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

15 pomysłów na podanie POMIDORÓW!

15 pomysłów na podanie POMIDORÓW!

Ekspresowa zupa z mrożonego groszku i brokuła

Ekspresowa zupa z mrożonego groszku i brokuła

4 przetwory jesienne, które musisz zrobić!

4 przetwory jesienne, które musisz zrobić!

Pieczone jabłka z serkiem i rodzynkami

Pieczone jabłka z serkiem i rodzynkami

4 dania, które zadbają o twoją odporność!

4 dania, które zadbają o twoją odporność!

OBIAD ZA GROSIK: Krem ziemniaczany z imbirem

OBIAD ZA GROSIK: Krem ziemniaczany z imbirem

SZYBKA PRZEKĄSKA: ser żółty w chrupiącej panierce

SZYBKA PRZEKĄSKA: ser żółty w chrupiącej panierce

10 pomysłów na podanie JAJECZNICY!

10 pomysłów na podanie JAJECZNICY!

Jakie krzesła do jadalni? 12 gustownych inspiracji!

Jakie krzesła do jadalni? 12 gustownych inspiracji!

Słodki mus z pieczonego buraka na śniadanie

Słodki mus z pieczonego buraka na śniadanie

OBIAD ZA GROSIK: kuskus+ wątróbka+ brokuły

OBIAD ZA GROSIK: kuskus+ wątróbka+ brokuły

OBIAD ZA GROSIK: Jajko+ kasza gryczana+ smażona cebulka

OBIAD ZA GROSIK: Jajko+ kasza gryczana+ smażona cebulka

Prażone orzechy nerkowca w karmelu

Prażone orzechy nerkowca w karmelu

Koźlak

Mocne, zawierające większą procentową objętość ekstraktu piwo dolnej fermentacji.

Koźlak zawiera minimum 16 procent ekstraktu oraz około sześć procent alkoholu. Leżakuje dość długo, nawet do trzech miesięcy. Nazwa polska pochodzi od niemieckiego słowa bock. Nazwa wzięła się od miasta w Dolnej Saksonii – Einbeck, gdzie od stuleci warzono mocne piwa (co ciekawe, były to piwa górnej fermentacji). Jednak piwa owe małe bardzo krótki czas przydatności do spożycia, stąd zlecono przygotowanie innego, które mogłoby być dłużej przechowywane lub transportowane. Tak powstał pierwowzór dzisiejszego koźlaka, czyli Bocka.

Piwo ma ciemną barwę o różnych odcieniach Występuje tu pełna paleta – od ciemnobursztynowego do niemal kawowo-czarnego.

W Polsce produkowanych jest przez kilka, zazwyczaj mniejszych browarów.