Oryginalny dodatek albo przystawka? Krążki cebulowe! Ta niecodzienna forma podania cebuli na pewno urozmaici Twoje menu!
składniki:
- 2 średnie cebule
- ok 1 1/2 szklanki mąki
- łyżka soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Cebulę kroimy na dość grube plastry i rozdzielamy ją na pojedyncze krążki.
- Wrzucamy na chwilę do ciepłej wody (dzięki temu oddzielą się błonki)
- Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, pieprzem i curry. Odsypujemy dwie łyżeczki na talerzyk. Do reszty mąki dodajemy mleko, jajko i mieszamy.
- Do osobnej miseczki wsypujemy bułkę tartą.
- Krążki cebuli wyjmujemy z wody, obtaczamy w mące na talerzyku, moczymy w cieście i na koniec panierujemy w bułce tartej.
- Krążki cebulowe smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złotego koloru.
- Można podawać z dowolnymi dipami lub jako osobną przekąskę.