Delikatny krem z kalafiora, wzbogacony o mleko kokosowe jest lekki i zarazem sycący. Ta zupa jest idealna, zwłaszcza jeśli chcesz przemycić do diety Twojego dziecka odrobinę zielonych warzyw :)
liczba porcji: 4-6 osób
składniki:
- średni kalafior
- 1 litr mleka kokosowego
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka prażonych płatów migdałowych
- sól i biały pieprz
przyrządzanie:
- Z kalafiora wycinamy same różyczki (twarde nówki można wykorzystać do bulionu)
- Następnie należy sparzyć różyczki w osolonej wodzie.
- Różyczki blanszujemy przez kilka minut.
- Do drugiego garnka wlewamy mleko i rozkrojona laskę wanilii i podgrzewamy.
- Zblanszowany kalafior odcedzamy i przekładamy do mleka.
- Gotujemy razem do momentu aż kalafior będzie miękki, dodajemy wtedy pieprz i sól do smaku
- Całość miksujemy na aksamit, jeśli ktoś woli można przetrzeć przez sito.
- Przelane do miseczek posypać lub prażonymi migdałami i grubo zmielonym pieprzem.