Delikatny krem z kalafiora, wzbogacony o mleko kokosowe jest lekki i zarazem sycący. Ta zupa jest idealna, zwłaszcza jeśli chcesz przemycić do diety Twojego dziecka odrobinę zielonych warzyw :)
liczba porcji: 4-6 osób
składniki:
- średni kalafior
- 1 litr mleka kokosowego
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka prażonych płatów migdałowych
- sól i biały pieprz
przyrządzanie:
- Z kalafiora wycinamy same różyczki (twarde nówki można wykorzystać do bulionu)
- Następnie należy sparzyć różyczki w osolonej wodzie.
- Różyczki blanszujemy przez kilka minut.
- Do drugiego garnka wlewamy mleko i rozkrojona laskę wanilii i podgrzewamy.
- Zblanszowany kalafior odcedzamy i przekładamy do mleka.
- Gotujemy razem do momentu aż kalafior będzie miękki, dodajemy wtedy pieprz i sól do smaku
- Całość miksujemy na aksamit, jeśli ktoś woli można przetrzeć przez sito.
- Przelane do miseczek posypać lub prażonymi migdałami i grubo zmielonym pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














