Kremowa i szybka zupa z ogórka i ricotty. Nieco zmieniony klasyk, ale wciąż pyszny!
składniki:
- 1 litr bulionu z warzyw lub rosołu
- 2 świeże ogórki
- opakowanie serka ricotta
- czosnek - 2 ząbki
- 1/2 cebuli białej
- sól, pieprz, papryczka do smaku
- 2 łyżki śmietany 18%
przyrządzanie:
- Bulion gotujemy.
- Ogórki obieramy.
- W misce miksera najpierw rozdrabniamy czosnek, cebulkę, dodajemy świeże zioła, ogórka, ricottę.
- Dolewamy kilka łyżek gorącego bulionu i mieszamy. Po chwili całość przelewamy do gorącego bulionu. Podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut.
- Śmietanę hartujemy. Dolewamy do zupy i szybko całość blendujemy. Doprawiamy.