Zupa krem z pieczonych warzyw, której podstawą jest bakłażan. Uwielbiamy to warzywo!

składniki:
3 bakłażany
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 małe pomidory
1 papryka
sok z połówki cytryny
1,5 l wody lub rosołu
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa myjemy
- Wszystkie warzywa prócz papryki obieramy ze skórki
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, polewamy sokiem z cytryny i wstawiamy na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
- Bulion podgrzewamy i upieczone już warzywa wrzucamy do ciepłego bulionu
- Gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy na krem
- Doprawiamy przyprawami, zabielamy śmietaną
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














