Kremowa zupa z kukurydzy, ziemniaków i serka topionego. Uzależniająca!
składniki:
- 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 4 łyżki masła
- 2 mniejsze ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- 125 g serka śmietankowego
przyrządzanie:
- Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę.
- W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu przez chwilę.
- Pod koniec smażenia dodać czosnek.
- Dodać kukurydzę, ziemniaki, kurkumę. Smażyć przez 6 minut.
- Wlać bulion lub wodę, a następnie gotować przez 15 minut.
- Zupę dokładnie zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito bezpośrednio do garnka.
- Dodać serek, wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Doprawić.