Genialna marynata powstała z zielonej herbaty i świeżego ananasa. Te krewetki biją rekord popularności, gdyż są bardzo pyszne i smakują wyjątkowo. Warto przygotować krewetki w nieco inny sposób, niż standardowy.
składniki:
- 2 porcje krewetek
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny,
- sól, pieprz,
- 80 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml śmietany,
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 ananas świeży
- 2 saszetki zielonej herbaty
przyrządzanie:
- Zaparzyć herbatę w 150 ml gorącej wody. Do letniego naparu dodać skórkę cytrynową i połowę porcji ananasa.
- Krewetki oczyścić i włożyć do powstałej marynaty na min 2 godziny.
- Krewetki usmażyć na oliwie. Na patelni po usmażeniu krewetek z marynaty, wina i śmietany przygotować sos. Dodać drugą część ananasa i całość doprawić.