Pyszne, kruche ciasteczka nieco inaczej - z kurkumą i cynamonem.
składniki:
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru brązowego
- 300 g mąki do wypieków
- 100 g miodu lawendowego
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- lukier do ozdoby ciasteczek
przyrządzanie:
- Masło połącz z resztą składników i zagnieć.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części.
- Każdą część rozwałkuj na grubość 3 mm.
- Z ciasta wytnij różne wzory i kształty za pomocą foremek.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim ułóż wycięte wzory z ciasta.
- Piecz w 180 stopniach C przez około 8-10 minut. W przypadku termoobiegu ustaw temperaturę 160 stopni C.