Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Kruche ciasto z powidłami

Świeże, domowe, pachnące, z powidłami. Czego chcieć więcej? Banalnie proste, a można się zakochać od pierwszego kęsa!

składniki:

  • cukier 150 g
  • proszek do pieczenia 4 g
  • śmietana 30 ml
  • cukier puder b.d.
  • powidła śliwkowe b.d.
  • mąka 720 g
  • margaryna 250 g
  • kakao 20-30 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • jajka 220 g

przyrządzanie:

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,
cukier waniliowy,żółtka,śmietanę i miękką pokrojoną na kawałki margarynę.Wszystkie składniki zagniotłam.

Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4

Do 1/4 dodałam kakao.

Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.W międzyczasie wyłożyłam blachę papierem do pieczenia.Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę, i ponakłuwałam je widelcem.

Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty.Przepis na nie znajdziecie TU

Wyjęte z zamrażalnika kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.

Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.

Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.Starłam je na pianę.

Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy