Wszystkie tropy wskazują bowiem, że grissini, czyli małe drożdżowe paluszki zostały wymyślone w 1679 roku w północnych Włoszech. włosi nie byliby sobą, gdyby nie dotarli do tego, kto był ich twórcą – to piekarz Antonio Brunero, który przygotował je dla ...
Słowniczek kulinarny
Perciatelli
Wielu Włochów perciatelli traktuje jako rodzaj bucatini, czyli rodzaj podłużnego makaronu o pustym środku. Podobnie jak bucatini pochodzi z regionu rzymskiego i poza nim jest praktycznie niespotykany.
Moździerz
Moździerz składa się z naczynia i tłuczka, wykonany jest z kamienia, brązu bądź innego metalu. Zazwyczaj rozdrabnia się w nim większe składniki a drobną mączkę, takie jak np. kolendrę, goździki. Jest to jedno z najstarszych naczyń kuchennych.
Vintage
Vintage dosłownie oznacza winobranie – innymi słowy informacja vintage 1999 powie nam, że dane wino pochodzi z konkretnego, wymienionego na etykiecie roku. Wśród wysokoprocentowych alkoholi określenie vintage oznacza, że dany produkt spełnił wszystkie warunki i normy, jaki ten konkretny napój ...
Stout
Stout jest piwem górnej fermentacji. Dwa najpopularniejsze jego rodzaje to dry (irish) stout – piwo raczej delikatne w smaku, bardzo często posiadające wyraźny aromat kawowy (np. Guinness) oraz Imperial Stout (w Polsce nazywany stoutem cesarskim). Imperial Stout posiadał duża moc ...
Cobbler
Często do przyrządzenia cobblera używa się też dodatku cukru. Najczęściej jest to drink miksowany
Maceracja
Esktrakcja na zimno substancji smakowych bądź aromatycznych, przeważnie z rozdrobnionych surowców roślinnych, głównie owoców, ziół i korzeni, za pomocą rozcieńczonego alkoholu o mocy około 70 procent dla owoców świeżych i około 50 procent dla surowców suszonych. Powinna trwać od 7 ...
Halloumi
Biały ser wytwarzany jest z mieszaniny mleka owczego i koziego – czasem stosuje się też domieszkę mleka krowiego. Kiedy jest świeży, jest miękki sprężysty, kiedy zaś dojrzeje robi się słonawy i twardy. Jest powszechnie stosowany w greckiej kuchni. Można go ...
Estragon
To bylina, która dorasta do 150 centymetrów – kwitnie od lipca do października. Łacińska nazwa estragonu to Artemisa dracunulus. W kuchni ma zastosowanie jako zioło, w szczególności cenione przez osoby zmuszone do stosowania diety bezsolnej, gdyż doskonale poprawia smak niesolonych ...
Ale
(Fermentacja górna trwa 2-3 dni w temperaturze około 20 stopni)Piwo to rozlewa się i wysyła do klientów wraz z żywymi kulturami drożdży. Bardzo charakterystyczne w smaku, zawiera wyraźne nuty goryczki.Podaje się w temperaturze nieco niższej od pokojowej. W zależności od ...