Bez jajka – symbolu nowego życia – nie ma świąt. Do końca nie wiadomo, od kiedy pojawił się ten zwyczaj – część naukowców wskazuje tu jeszcze na nawiązania do pradawnych, pogańskich zwyczajów. Jaja święcimy podczas Wielkiej Soboty, zanosząc je do ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Tarty oraz tartaletki
Ciasto robi się w zasadzie tak samo, a tarte od tartaletki odróżnia niemal tylko wielkość. Tartaletkę jednak podajemy zazwyczaj na zimno, jako przystawkę lub przekąskę, tartę zaś serwujemy jako danie główne – obowiązkowo na ciepło, choć pozostawiona na następny dzień ...
Wróżby czas zacząć
Najważniejszym i najbardziej popularnym elementem Andrzejek, są wróżby. Jednymi z najbardziej popularnych są: lanie wosku i wróżby z kart. Dlatego zawczasu należy przygotować klucz, miednicę z wodą, oraz świece. Warto jednak zaskoczyć gości czymś, czego jeszcze nie znają. Przykładem może ...
Jesień jest do zupy
Zacznijmy od propozycji odległej, czyli tajskiej ZUPY OSTRO-KWAŚNEJ Z KREWETKAMI, która jest idealnym sposobem na jesienną chandrę. Nasi południowi sąsiedzi coś o tym, jak potrawą poprawić sobie humor i zdrowie wiedzą, bo bez problemu zjemy u nich zarówno ZUPĘ CZOSNKOWĄ, ...
ABC mrożonek – jak zachować letnie aromaty?
Jeżeli chcesz przez wiele miesięcy cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw to przechowuj je w zamrażalce. Najlepiej do mrożenia nadają się: marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior oraz owoce takie jak: jagody, jeżyny, maliny, truskawki i śliwki. Przeczytaj ...
Miksologia stosowana
Panom zwyczajowo proponujemy tzw. short drinki. Podaje się je w kieliszkach koktajlowych, a objętość alkoholu nie powinna przekroczyć 100 ml. Tego typu koktajle są zazwyczaj zdecydowanie mocniejsze od long drinków, ponieważ sporządzamy je bez dodatkowych rozcieńczaczy. Short drinki pije się ...
Uczestnicy 8. edycji Festiwalu Dobrego Smaku
Już niebawem w Łodzi odbędzie się Festiwal Dobrego Smaku. W ramach imprezy zostanie przeprowadzony konkurs, w którym będzie uczestniczyło 17 restauracji. Przygotują one potrawy, które oceni jury oraz chętni degustatorzy. Tegoroczna rywalizacja odbywa się pod hasłem „Skrzydełko czy nóżka?”. Wśród ...
Szparagów czas
Podobno atak zimy w maju sprawił, że z zielonymi (dla wielu najlepszymi) szparagami jest stosunkowo krucho. Ale z drugiej strony – wystarczy odbyć szybką wycieczkę do Niemiec lub Czech albo… co lepszych delikatesów. Kiedy już zdobędziemy zielony lub biały przedmiot ...
Wielkanoc last minute
Zacznijmy od tego, że podczas śniadania wielkanocnego koniecznie musi pojawić się zupa. Najlepiej, żeby był to ŻUR . Na stole obowiązkowo powinny pojawić się jajka. By były odpowiednio kolorowe, nawiązujące do wiosny, proponujemy przygotować JAJA ZE ŚLEDZIEM i KAWIOREM , ...
Alkohol mocny w kuchni pomocny
Nie wierzycie? No to startujemy. Jak zwykle zaczynamy do przystawki i niezwykle aromatycznego MELONA W WHISKY. Potem, myśląc o daniach głównych, sięgamy po kuchnię włoską, a konkretnie pasty. O to klasyczne propozycje, czyli PENNE Z WÓDKĄ oraz FARFALLE Z ŁOSOSIEM. ...