Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Zgodnie z naturą i unijnymi wymogami

Ludzie coraz większą uwagę zwracają na pochodzenie i jakość produktów, które spożywają. W Europie rozpoczyna się coraz więcej działań związanych z promowaniem naturalnej żywności oraz uświadamianiem konsumentów w temacie europejskich znaków jakości. Jednym z nich jest kampania „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności”, której ambasadorami są tradycyjne produkty z regionu Południowego Tyrolu: Speck, wina i jabłka. Zainteresowanie ochroną tradycyjnej kuchni i produktów różnych regionów świata stale wzrasta. Dotyczy to m.in. związanych z tym upraw, hodowli i charakterystycznych metod prowadzenia gospodarstw – zgodnie z regionalnymi sposobami i tradycjami, z szacunkiem dla środowiska. Takie podejście zyskuje coraz więcej uznania i staje się pożądanym przez Polaków sposobem nie tylko jedzenia oraz kupowania żywności, ale też stylem życia. Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość oraz pochodzenie tego, co jemy, a oznaczenia żywności ChOG oraz DOC pomagają się zorientować, którym produktom można zaufać. Wymogi, by uzyskać unijne oznaczenia jakościowe, są ściśle określone w aktach prawnych Unii Europejskiej. Przykładowo, aby wino mogło być określone jako DOC musi spełniać różne kryteria, w tym m.in. maksymalną wydajność z hektara, obszar produkcji, minimalny poziom alkoholu, dopuszczone odmiany winogron, a czasami także minimalny okres starzenia. Z kolei ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) jest przyznawane jedynie w przypadku gdy wyrób ma silny związek z miejscem pochodzenia. Region Południowego Tyrolu – najbardziej wysunięta na północ część Włoch – to nie tylko piękna panorama Dolomitów, rozległe winnice, wspaniałe stoki narciarskie czy pełnie wyzwań trasy wspinaczkowe. Południowy Tyrol to również niespotykana regionalna kuchnia, łącząca w sobie smaki zarówno basenu Morza Śródziemnego, jak i regionu alpejskiego. Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG, Speck z Południowego Tyrolu ChOG oraz Wino z Południowego Tyrolu DOC to trzy flagowe produkty tego regionu. Wszystkie trzy posiadają prestiżowy europejski znak jakości. Celem kampanii Unii Europejskiej jest dostarczenie informacji na temat gwarancji, wynikających z oznakowania produktów znakami, wskazującymi na pochodzenie z konkretnych obszarów geograficznych oraz z objęcia całego procesu produkcji kontrolą jakości. Są to dwa oznakowania, które konsumenci znają, rozpoznają i instynktownie łączą z wysokiej jakości produktami, kontrolowanymi „od upraw aż do stołu konsumenta”. Znaki europejskie są także gwarancją, że dane produkty zostały wytworzone metodą tradycyjną