Steki to niskokaloryczne mięso, bardzo sycące idealne dla dbających o linię. Oto 5 najpopularniejszych w Polsce rodzajów steków. Tournedos: plastry ze środkowej części polędwicy, waga 60- 80 ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
8 pomysłów na dekoracje dyni w HALLOWEEN
Jesień w pełni, dynie już dojrzały. Oprócz pysznych i zdrowych dań, dynia może posłużyć jeszcze w inny sposób. Zbliża się czas zwany Halloween, więc pora na zaakcentowanie tego okresu. Podajemy 8 pomysłów na dekorację z DYNI. NASTĘPNY POMYSŁ >>>>>>>>>>>>>>
8 pomysłów na wykorzystanie CEBULI
Cebula to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchniach na całym świecie. Bardzo aromatyczne i wyraźne warzywo które dodaje się do zup, sosów, makaronów, mięs, na grilla, kanapek, burgerów i wieli innych. Oto 8 propozycji podania cebuli. NASTĘPNA PROPOZYCJA >>>>>>>>>>>>>>>>>
Jak wykorzystać orzechy laskowe? Nasze pomysły!
Masz w domu orzechy laskowe, ale nie masz pomysłu na ich wykorzystanie? Nic straconego! Oprócz chrupania nadają się też, jako baza do wielu deserów. Zobaczcie sami! KOLEJNY PATENT >>>>>>>>>
Warzywa sezonowe w PAŹDZIERNIKU
Październik to czas zbiorów. Warzywa w naszym ogródku już są dojrzałe. Pora na wykorzystanie ich w kuchni. KAPUSTA KOLEJNE WARZYWO >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Jakie działania lecznicze ma zielona herbata?
W Azji bardzo popularna jest zielona herbata. Nie tylko dzięki jej walorom smakowym, ale i zdrowotnym. Liście zielonej herbaty zawierają kofeinę, garbniki, olejki eteryczne, karoten, witaminy, mikroelementy, oraz pierwiastki śladowe jak: fluor, cynk i potas. Zielona herbata obniża ...
Jak przygotować słoiki na przetwory?
Jak prawidłowo przygotować słoiki na przetwory, aby cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami? Najlepsze są słoiki typu twist, mogą być z odzysku, albo nowe. Jeśli przetwory mają być prezentem warto zapakować je do ozdobnego słoika, dodać gumkę i odpowiednio podpisać CZYTAJ ...
Jak wybrać idealne owoce na przetwory? Nasze rady
Przygotowywanie przetworów towarzyszy nam od pokoleń. Przetwory to nie tylko możliwość zasmakowania lata zimą, ale też świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną podczas ich przygotowywania. Poniżej kilka wartościowych informacji na temat owoców na przetwory. By przetwory w doskonałym stanie ...
MARYNOWANIE warzyw, owoców- zasady
Istnieje kilka sposobów przetwarzania owców i warzyw. Oto ciekawostki na temat marynowania. To chyba najpopularniejszy sposób przygotowania przetworów. Marynujemy warzywa (przeważnie ogórki, patisony) i owoce (gruszki, śliwki, jabłka). Marynaty dość długo zachowują świeżość. Ale po otwarciu słoika należy szybko je ...
ESTRAGON- ciekawostki, zastosowanie
Nic tak nie poprawia smaku potraw jak dodatek świeżych ziół. Na przykład estragonu. W Polsce mało znany i niedoceniany. Oto kilka ciekawostek i zastosowań tej przyprawy. Z uwagi na swój pikantny smak i ostry zapach był nazywany smoczym zielem. Jest ...