W książkach kucharskich często można spotkać termin – blanszowanie. Co to dokładnie oznacza? Podpowiadamy! Blanszowanie spełnia rolę gotowania w przypadku owoców i delikatnych warzyw, takich jak liście szpinaku, dyni, młodych kabaczków, cukinii. Polega na zanurzeniu ich na chwilę ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Ser Camembert – 3 ciekawostki
We Francji mówi się, że jest tam tyle serów, ile dni w roku. Oto 3 ciekawostki o jednym z najsłynniejszych na świecie czyli Camembercie. Ponoć w XVIII wieku pewien zakonnik, uciekając przed rewolucją, schronił się w wiosce Camembert. ...
Kiedy zbierać kwiaty lipy?
Kiedy zbierać kwiatostany lipy, aby cieszyć się smaczną herbatką w jesienne dni? Nasze wskazówki. Kwiatostan lipy najlepiej zbierać w czasie suszy, gdyż wilgoć znacznie zmniejsza jej właściwości. Obcina się tylko kwitnące wierzchołki. Po ususzeniu kwiaty powinny mieć naturalny ...
Białe winogrona- ciekawostki, zalety spożywania
Winogrona kryją w sobie cudowne właściwości zdrowotne. Ciemne są bogate w żelazo, a jasne w witaminę C. Oto kilka ciekawostek i zalet spożywania winogron. 1. ICH ZALETY WYKORZYSTANO JUŻ 5 tys. lat p.n.e. O dobroczynnych właściwościach winogron przekonali ...
10 produktów spożywczych, które uważasz za ZDROWE, a naprawdę to sama chemia!
Dzisiaj wszystko jest ,,zdrowe” ,,ekologiczne” ,,nieprzetworzone”. Trudno się odnaleźć w tym gąszczu produktów i informacji. Oto 10 produktów spożywczych, które uważamy za zdrowe, tak naprawdę są naszpikowane chemią i cukrem. Uważaj! Czytaj składy! Do niedawna każdy produkt z ...
Czy batony energetyczne są zdrowe?
Niektóre batony energetyczne mają tyle samo kalorii, niezdrowych tłuszczów nasyconych co słodkie batoniki np. Snikers. Czy batony, które składają się z musli, witamin i minerałów są warte zakupu i mają dobry wpływ na nasze zdrowie? Oto odpowiedź. Zjedzenie ...
10 produktów spożywczych o największej zawartości WITAMINY E
Odpowiednia ilość witaminy E może pomóc w ochronie przed chorobami serca, rakiem, depresją i stanami lękowymi. Oto 10 produktów spożywczych o największej zawartości tej witaminy. ZIARNA SŁONECZNIKA KOLEJNY PRODUKT >>>>>>>>>>
4 proste przepisy z MARCEPANEM
Spór o to, kto po raz pierwszy zrobił słodki marcepan nadal trwa. O laury walczą Włosi, Węgrzy i Turcy. Dla nas najważniejsze jest jednak, że masa marcepanowa jest bajecznie prosta do wykonania, a na jej podstawie możesz wyczarować poniższe desery ...
10 produktów spożywczych o największej zawartości WITAMINY K
Ostatnie badania wskazują, że witamina K może odgrywać rolę w leczeniu osteoporozy i choroby Alzheimera oraz, że spożywanie zwiększonego poziomu witaminy K może pomóc w ochronie przed rakiem i chorobami serca. Oto 10 produktów spożywczych bogatych w ten pierwiastek. ...
Jak perfekcyjnie ugotować każdy rodzaj makaronu? Nasze rady
Makaron można ugotować na kilka sposobów. Jednak jak zrobić to idealnie? Oto nasze rady. JEŚLI MAKARON SKLEJA SIĘ Wystarczy, że do garnka z gotującym się makaronem dolejesz łyżkę oleju. Jeżeli zamierzasz podać makaron z sosem, zamiast oleju wlej pod koniec ...