Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek szatkujemy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Na patelnię dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy. Polewamy dodatkowo 2-3 łyżkami oliwy – mieszamy. Smażymy do momentu aż ziemniaczki nabiorą złocistego koloru. Podajemy jako dodatek ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Domowe bułeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka z dodatkiem łyżki mąki – odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczone masło mieszamy z mlekiem. Oliwki i pomidory kroimy w małą kosteczkę Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło z mlekiem, pokrojone dodatki, zioła, przeciśnięty przez praskę ...
Mus jabłkowy z cynamonem
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i w trakcie polewamy sokiem z cytryny. Do sporego garnka wlewamy wodę i wkładamy jabłka. Doprowadzamy do wrzenia (mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka się nie przypaliły). Zmniejszamy ogień ...
Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku (krótko, aby zyskały tylko trochę na chrupkości). Na kromkę kładziemy 2 plasterki sera, smarujemy go serkiem śmietankowym lub kozim. Wszystkie warzywa myjemy. Awokado kroimy na dość grube plasterki i kładziemy na kanapce. Paprykę kroimy w ...
Pasta z makreli z orientalną nutą
Przyjeżdzając do obcego kraju każdy zmierza się z tradycyjnymi, a dla obcokrajowców, ‚dziwnymi’ daniami lub produktami danego kraju. Będąc we Francji bedzie to baaardzo dojrzały ser pachnący jak jeszcze bardziej dojrzałe skarpetki, w Islandii powala fermentowane mięso wieloryba, a na ...
Domowa prażona cebulka
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub piórka. Mąkę mieszamy z curry. Obtaczamy w niej cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy cebulę do zarumienienia (od czasu do czasu mieszamy). Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar ...
Sałatka z boczkiem i jajkiem
Jajka gotujemy wedle uznania na miękko lub w koszulkach. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki i przekładamy do miski. Boczek kroimy w słupki i smażymy na oliwie czosnkowej, aż kawałeczki będą chrupiące. Podsmażony boczek wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął tłuszcz. ...
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Ciasto rozkładamy i smarujemy sosem pomidorowym. Czosnek siekamy i rozkładamy na cieście. Ser kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce i posypujemy ciasto. Szynkę tniemy w kosteczkę i posypujemy ciasto. Dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę. Całość zwijamy w roladę i ...
Prosty przepis na szaszłyki z piekarnika
Schab i karkówkę kroimy w sporą kostkę. Oliwę z oliwek, sos sojowy i przyprawy dokładnie mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda i kroimy w kostkę mniej więcej o wielkości ...
Sałatka grecka – wersja wzbogacona!
Upraż pestki słonecznika na suchej patelni, na małym ogniu, aż się zarumienią. Fetę pokrój w kostkę, pomidor i oliwki w plasterki, suszone pomidory w małe kawałki (są dosyć intensywne w smaku), cebulę w piórka. Zmieszaj wszystkie składniki, posyp czosnkiem i ...