Pączki są przysmakiem każdego łasucha! Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, będzie to wybór zawsze trafiony! Dzisiaj proponujemy pączki z serkiem homogenizowanym – rozkoszuj się posmakiem wanilii! Palce Lizać! Składniki: 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1,5 ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Krążki cebulowe
Cebulę kroimy na dość grube plastry i rozdzielamy ją na pojedyncze krążki. Wrzucamy na chwilę do ciepłej wody (dzięki temu oddzielą się błonki) Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, pieprzem i curry. Odsypujemy dwie łyżeczki na talerzyk. Do reszty ...
Roladki z boczku, koziego sera i szpinaku
Zieleninkę dokładnie myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Ser kroimy na 8 podłużnych kawałków. W każdy kawałek sera staramy się delikatnie wbić po dwa listki szpinaku. Na plasterki boczku kładziemy kawałki koziego sera ze szpinakiem i dokładnie je owijamy mięsem. ...
Prosty przepis na: Ziemniaki nadziewane papryką i koperkiem
Ziemniaki obieramy i myjemy. Wycinamy na ich wierzchu „ząbki”, w które powkładamy dodatki. Paprykę myjemy i kroimy na małą kosteczkę. ¼ przygotowanego masła (potrzebne nam było ¼ kostki) kroimy na drobne kawałeczki i umieszczamy w przygotowanych wgłębieniach ziemniaka. 1 ząbek ...
Domowe frytki belgijskie
Ziemniaki obieramy i kroimy na paseczki. W garnku gotujemy wodę z dwoma łyżeczkami cukru (dzięki temu będą bardziej chrupiące i będą miały złocisty kolor). Do zagotowanej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy około 3-4 minuty. Ziemniaki nie powinny zrobić się miękkie. ...
Kruche paluchy z kminkiem
Mąkę przesiej dodaj szczyptę soli, masło i posiekaj. Następnie dodaj żółtko i wszystkie składniki zagnieć na ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie pokrój ciasto w cienkie paski i uformuj paluszki lub ...
Chrupiące faworki
Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka, spirytus i cukier puder. Ugniataj do czasu, aż otrzymasz jednolite i plastyczne ciasto. Rozwałkuj, potnij na paski i zwijaj faworki przekładając brzeg ciasta przez nacięcie. Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu. Gotowe ...
Tosty francuskie
Jajko mieszamy razem z mlekiem, solą, ekstraktem waniliowym i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdą z kromek maczamy z obu stron przez chwilkę w masie jajecznej i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy aż kromka uzyska złoty kolor. Tosty możemy podawać ...
Mini pizza z oliwkami i pepperoni
Do ciepłej wody dodajemy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, mieszamy i zostawiamy na 10-12 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięty odczyn, oliwę i wyrabiamy gładkie, nieklejące się do rak ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia ...
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki. Czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Dodatkowo posypujemy masłem porwanym na malutkie kawałeczki. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy ...