Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka z łososiem i nektarynką

Sałatka z łososiem i nektarynką

Sałatka z ziemniakami i łososiem

Sałatka z ziemniakami i łososiem

8 pomysłów na wykorzystanie CEBULI

8 pomysłów na wykorzystanie CEBULI

Spaghetti z cukinią i papryką

Spaghetti z cukinią i papryką

Słoneczna sałatka

Słoneczna sałatka

Bakłażany zapiekane z mozarellą

Bakłażany zapiekane z mozarellą

Piersi z kurczaka faszerowane

Piersi z kurczaka faszerowane

Bitki z jabłkiem

Bitki z jabłkiem

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

NALEŚNIKI- 8 najlepszych przepisów

NALEŚNIKI- 8 najlepszych przepisów

Torcik z naleśników

Torcik z naleśników

Ziemniaki zapiekane z bobem

Ziemniaki zapiekane z bobem

Sałatka z pora i selera

Sałatka z pora i selera

Zupa brokułowo- porowa z serem

Zupa brokułowo- porowa z serem

Domowe bułeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

Pyszne, domowe bułeczki to smak nie do zastąpienia. Postanowiliśmy jednak odrobinę urozmaicić smak tradycyjnych bułeczek o dodatek oliwek i suszonych pomidorów. Posmakujcie sami!

scones-417791_1280

składniki:

  • 500g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania + 1 łyżka do drożdży
  • 1,5 szklanki mleka + 3 łyżki do drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 20 pomidorków suszonych
  • 20 zielonych oliwek
  • świeże zioła: (tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie i rozmaryn)
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

przyrządzanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka z dodatkiem łyżki mąki – odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Rozpuszczone masło mieszamy z mlekiem.
  • Oliwki i pomidory kroimy w małą kosteczkę
  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło z mlekiem, pokrojone dodatki, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz do smaku.
  • Do masy dodajemy wyrośnięte drożdże, delikatnie mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto podwoi swoją objętość).
  • Od masy ciasta odrywamy jego kawałeczki i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.

 

Zobacz też przepis na: Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!