Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Listki natki oderwij od gałązek i odłóż na później, a łodyżki zwiąż sznurkiem i umieść w dużym garnku z mlekiem ustawionym na średnim ogniu razem z cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i filetami. Gotuj całość ...
Przepisy kulinarne na ryby i owoce morza – Jak na owoce morza przystało, ryby z płetwami głosu nie mają! Najlepsze przepisy kulinarne z ryb i owoców morza!
Łosoś z dipem z awokado
Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy i polewamy sokiem z cytryny. Odkładamy do lodówki na około 10 minut. W tym czasie awokado obieramy, wkładamy do miski, dodajemy jogurt, czosnek, sól, pieprz i wszystko miksujemy, aż powstanie dip. Rybę wkładamy do piekarnika nastawionego ...
Dorsz pieczony z cytryną
Filety z dorsza dzielisz na dowolne kawałki (w zależności od Twojej potrzeby). Cytrynę kroisz w plasterki. Z obu stron natłuszczasz rybę oliwą z oliwek i posypujesz je solą, pieprzem i czosnkiem. Układasz kawałki ryby w sreberka, kładziesz na nie plasterek ...
Czosnkowe tagiatelle z krewetkami
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente). Z pomidorów zdejmij skórkę (zanurz je na kilka minut we wrzątku, a skórka sama odejdzie) i pokrój je w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę. Wyciśnij przez praskę czosnek i wrzuć krewetki. ...
Pieczony leszcz w ziołach
Rybę myjemy i osuszamy Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i prószymy solą. Do środka ryby wkładamy świeże zioła. Przez praskę przeciskamy czosnek, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i zioła (moga być suszone). Rybę smarujemy przygotowaną marynatą. Leszcza wkładamy do naczynia ...
Nadziewane awokado – przystawka idealna!
Pokrój awokado na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Uważaj, żeby nie przedziurawić skórki. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Wymieszaj miąższ awokado z tuńczykiem, cebulą, solą i pieprzem. Gęstość masy zależy od stopnia dojrzałości awokado. Lepiej jednak używać bardziej dojrzałych ...
Pstrąg z kaparami, pietruszką i rozmarynem
Świeżego pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do środka ryby umieszczamy po 2 plastry cytryny bez skórki, kapary, gałązki świeżego rozmarynu, pietruszkę i kawałek schłodoznego masła. Pstrągi zawijamy dokładnie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego ...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
1. Cebulę szatkujemy bardzo drobno i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z masłem. Dodajemy umyty wcześniej szpinak i podduszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 2. Rozwijamy ciasto francuskie i lekko je rozwałkujemy. Kładziemy na nie umytego łososia. Na łososia nakładamy szpinak. ...
Łosoś smażony z cytryną i czosnkiem
Filety łososia posypujemy delikatnie solą. Sok z cytryny wyciskamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy- mieszamy. Obtaczamy łososia w marynacie i zostawiamy na 7-10 minut. Łososia smażymy na oliwie aż się ładnie zarumieni. ...
Pasta z makreli z orientalną nutą
Przyjeżdzając do obcego kraju każdy zmierza się z tradycyjnymi, a dla obcokrajowców, ‚dziwnymi’ daniami lub produktami danego kraju. Będąc we Francji bedzie to baaardzo dojrzały ser pachnący jak jeszcze bardziej dojrzałe skarpetki, w Islandii powala fermentowane mięso wieloryba, a na ...