Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Kurczak miodowo-musztardowy z ryżem i warzywami

Super danie z małym elementem urozmaicenia - kurczakiem w miodowo-musztardowej panierce. Połączenie słodyczy miodu i rozpływającego się w ustach mięsa - urzeknie niejednego!

fried-rice-631188_1280

liczba porcji: 2 osoby

składniki:

  • 1 duża (pojedyncza) pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • Pół brokuła (same różyczki)
  • 2 łyżeczki sezamu
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki groszku
  • ½ małej marchewki (opcjonalnie)
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki płynnego (najlepiej) miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • masło do smażenia

przyrządzanie:

  • Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki.
  • Do miseczki dodajemy musztardę i miód. Mieszamy dokładnie łyżką. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • Brokuły myjemy, odcinamy różyczki i gotujemy je kilka minut w osolonej wodzie (5-7 minut).
  • Paprykę kroimy na kawałki. Marchewkę na małe plasterki.
  • Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, smażymy razem na oliwie do uzyskania zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę i groszek, gotujemy pod przykryciem około 5 minut.
  • Na patelnię dodajemy ugotowane brokuły, paprykę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
  • Ryż gotujemy o minutę krócej niż na opakowaniu.
  • Na osobnej patelni, na rozpuszczonym maśle, smażymy kurczaka wraz z całą zawartością miseczki. Czas smażenie zależy od wielkości kawałków – mniej więcej 5-10 minut.
  • Na talerz wykładamy ryż, dodajemy warzywa i na wierzch wykładamy całą zawartość patelni z kurczakiem. Na koniec posypujemy sezamem.

 

 

Zobacz też przepis na: Zapiekanka z brukselką i ziemniakami